Kedilerde Herpes Virüsü

Photo of author
Written By patidestek

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur pulvinar ligula augue quis venenatis. 

Kedilerde Herpes Virüsü söz konusu olduğunda insanlara nasıl bulaştığı, bulaşıcı olup olmadığı ve nasıl tedavi edildiği gibi merak ettiğiniz pek çok konu olacaktır. Ancak kedilerde Herpes virüsü günümüzde üstesinden gelinecek bir sağlık problemidir.

Kedilerde Herpes Virüsü Tedavisi

Kedilerde Herpes virüsü tedavisi belirtileri ve ağrıları hafifletmeye odaklanır. Ayrıca tedavi ikincil komplikasyonları yok etmeye yöneliktir. Herpes virüsü bir dizi oküler ve solunum semptomlarına neden olabilir. Hastalık cildi etkileyebilir. Bazı durumlarda, virüs kornea ülserlerine yol açabilir. Enfeksiyon şiddetli ise ameliyat gerekebilir. Enfeksiyonu tedavi etmek için çeşitli ilaçlar kullanılır.

Enfekte kediler içeride tutulmalıdır. Enfeksiyonlar, kedi tüyü gibi enfekte salgılarla ve kediden kediye temas yoluyla yayılabilir. Ek olarak, Herpes virüsü paylaşılan nesneler aracılığıyla dolaylı olarak yayılabilir.

Kedilerde Herpes virüsü tedavisi, nebülizasyon, topikal antiviraller ve antibiyotikler gibi çeşitli yöntemleri içermektedir. Diğer tedavilerin içeriğinde, herpes virüsünün çoğalmasını önleyen oral L-lizini ilacı yer alıyor.

İlginizi çekebilir: 7 aylık kedi kaç kilo olmalı?

Kedilerde Herpes Virüsü İlacı

Kedilerde Herpes virüsü ilacı, semptomları tedavi etmeye ve kedinin iyileşmesini desteklemeye odaklanır. Ancak hastalık çok iyi tedavi edilemezse nüksler meydana gelebilir. Erken teşhis konulması tam bir iyileşme sağlanması açısından önemlidir. Amaç tekrarlama sıklığını azaltmaktır.

Herpes virüsü, kediden kediye bulaşan bir solunum yolu patojenidir. Klinik belirtileri çok değişkendir. En sık genç kedilerde görülebilmektedir.Enfekte olan yavru kedilerin kalıcı şekil bozuklukları geliştirme riski yüksektir. Ayrıca, özellikle bağışıklık sistemleri tehlikeye girerse, ölüm riski altında olabilirler. En sık görülen semptom burun akıntısıdır. Şiddetli vakalarda gözler iltihaplanabilir.

Herpes virüsü ilacı topikal ve oral ilaçların bir kombinasyonundan oluşuyor. Göze antibiyotik uygulanabilirken, mukusu parçalamak için mukolitik ilaçlar kullanılabilir.

Kedilerde Herpes Virüsü İnsana Bulaşır mı?

Bir kediniz varsa, kedi sağlığı konusunda araştırma yaparken mutlaka FHV-1 olarak da bilinen Feline Herpes Virüsünü duymuş olmalısınız. Bu virüs kedilerde çok yaygın bir viral enfeksiyondur. Pek çok yavru kedi yetişkin olmadan önce FHV-1’e maruz kalır.

Kedi uçuğunun semptomları, insanlarda üst solunum yolu enfeksiyonlarına benzer. Burun akıntısı, konjonktivit, uyuşukluk ve şişen gözler belirtiler arasındadır. Hastalık hafif olabileceği gibi körlüğe de neden olabilir.

Kedilerde Herpes virüsü çok bulaşıcıdır. Enfekte olan kedilerle doğrudan temas yoluyla veya paylaşılan nesneler yoluyla bulaşır. Öksürme veya hapşırma yoluyla bulaşabilir.

Bir kedide bu virüs varsa kediyi dışarı çıkarmamak iyi olur. Mümkün mertebe az temas gerekir. Çünkü kuluçka döneminde virüsü diğer kedilere bulaştırabilir. Enfeksiyon en az üç hafta bulaşıcıdır ve yavru kedilere çok rahat bulaşabilir.

Kedilerde Herpes Virüsü Bulaşıcı mı?

Hastalık kediden kediye veya dolaylı olarak paylaşılan nesneler yoluyla bulaşabilir. Evcil hayvanınızın hastalığa sahip olduğundan şüpheleniyorsanız, veteriner hekime başvurmakta yarar vardır.

Veterineriniz evcil hayvanınızın hastalandığını düşünürse, bir dizi test yapacaktır. Bunlar arasında PCR testi önemlidir.

Kedinizin test sonuçları kedinin herpes virüsü taşıdığını gösteriyorsa, bir sonraki adım enfeksiyonu tedavi etmektir. Tedavinin birincil amacı klinik belirtileri kontrol altına almak ve nüks oluşumunu azaltmaktır.

Virüsünün başlıca semptomları hapşırma, burun akıntısı, ateş, uyuşukluk, göz problemleri, keratit ve ülserdir. Evcil hayvanınızın ciddi semptomları varsa, antibiyotik kullanması gerekebilir. Bazı ilaçlar topikaldir, bazıları ise intravenöz sıvılar yoluyla uygulanır.

Kedilerde Herpes Virüsü Nasıl Tedavi Edilir?

Herpes virüsü, kedileri etkileyen bir enfeksiyondur. Göz problemlerine ve solunum yolu hastalıklarına neden olabilir. Kediler buna eğilimli olsa da, çoğu uzun vadeli önemli sonuçlar olmadan ilaçsız iyileşir. Bununla birlikte, bazı kediler yaşamları boyunca tekrarlayan enfeksiyon geliştirebilir.

En sık görülen semptomlar arasında hapşırma, burun akıntısı ve konjonktivit sayılabilmektedir. Bu semptomlar antibiyotiklerle giderilebilir. Bazı kedilerde ayrıca kronik burun iltihabı olacaktır.

Ağır vakalarda, bir kedinin kliniğe kaldırılması gerekebilir. Buna ikincil enfeksiyonlar için tedavi süreci eklenir: Beslenme desteği ve hava yolu tıkanıklığını tedavi etmek için sıvılar verilir. Kediye Ayrıca oksijen tedavisi gerekebilir.

Kedilerde herpes virüsü diğer kedilere bulaşabilir. Bu, doğrudan temas yoluyla veya oküler sekresyonlar yoluyla olabilir. Virüs ayrıca tüy döküntüleri yoluyla da yayılabilir.

Yorum yapın