Köpeklerde Yalancı Gebelik

Photo of author
Written By patidestek

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur pulvinar ligula augue quis venenatis. 

Köpeklerde yalancı gebelik, köpeğin hamile olmadığı bir durumdur. Genellikle dişi köpek bünyesinde hormonal değişimler bu duruma yol açar. Bu değişiklikler köpeğin vücudunu hamilelik için hazırlar. Bu hormonlar arasında progesteron, östrojen ve prolaktin bulunur. Bu hormonlar meme bezlerinden salgılanır. Dişi bir köpek östrusa girdiğinde vücudu normalden daha fazla hormon üretecektir. Bu durum da meme bezlerinin büyümesine ve süt üretmesine neden olur.

Köpeklerde Yalancı Gebelik Belirtileri

Köpeklerde yalancı gebelik belirtileri ultrason, röntgen veya kan tahlili ile tespit edilebilir. Köpek bu semptomlardan herhangi birini sergiliyorsa, onu veterinere götürmek önemlidir. Bununla birlikte, bu geçici bir durumdur ve genellikle kendi kendine düzelir.

Köpeklerde yalancı gebeliklerden sorumlu ana hormonlar prolaktin ve östrojen hormonlarıdır. Bu hormonlar doğal olmalarına rağmen köpekte fiziksel ve davranışsal değişikliklere neden olabilirler.

Bazı yalancı gebelikler hafif seyreder ve sadece birkaç hafta sürer. Bu durumlarda herhangi bir tedavi gerekli değildir. Durum şiddetli ise, bir veteriner semptomlara yardımcı olması için bir ilaç reçete edecektir.

Köpekte yalancı gebelik belirtileri üç haftadan uzun sürerse, köpeğin bir veteriner tarafından muayene edilmesi önemlidir.

Köpeklerde Yalancı Gebelik Nasıl Sonlandırılır?

Köpeğinizin yanlış hamilelik belirtileri konusunda endişeleniyorsanız, bir veterinerle görüşmeniz durumu aydınlatmak açısından yararlı olacaktır. Köpeklerde yalancı hamileliği nasıl sonlandıracağınızı anlamanıza yardımcı olabilirler.

Bir veteriner köpeğinize hormonal ilaçlar, diüretikler verebilir bazı durumlarda ameliyat gerekebilir. Yalancı gebeliği sonlandırmak için kullanılan en yaygın ilaç türü prolaktini bloke eden hormonlardır. Ancak bu ilaçların yan etkileri de yok değil. Örneğin, bromokriptin ve kabergolin, mide rahatsızlığına neden olabilecek iki ilaçtır.

Yalancı gebeliklerin çoğu genellikle üç hafta içinde kendiliğinden geçer. Daha kalıcı bir çözüm için histerektomi veya kısırlaştırma önerilir. Kısırlaştırılan bir dişi köpeğe sahip olmak sadece gelecekteki düşükleri önlemekle kalmayacak, aynı zamanda meme kanserini de önleyecektir.

Köpeğinizin yanlış hamilelik belirtilerinin diğer sağlık durumlarıyla ilişkili olup olmadığını görmek için bir veterinere de danışmalısınız. Eğer durum öyleyse, ek test veya ilaç gerektirebilirler. Köpeklerde yalancı gebelik tehlikeli bir sağlık riski oluşturmaz ancak köpeğinizde ağrı, rahatsızlık ve strese neden olabilir. Bazı durumlarda, hormon değişikliklerini tersine çevirmek için ilaç kullanılabilir.

Köpeklerde yalancı gebeliğin en yaygın semptomları; karın şişliği, mide bulantısı ve kusmayı içerir. Ayrıca meme bezi de şişer. Meme bezleri süt üretiminden sorumlu organlardır. Şişmişlerse, köpeğiniz suya benzeyen berrak bir sıvı üretebilir. Buna rahim enfeksiyonu neden olabilir.

Köpeklerde yalancı gebeliğin diğer belirtileri arasında uyuşukluk, yuva yapma davranışı, artan susuzluk ve iştah ve savunma davranışları yer alır. Bunlar, köpeğin normal kızgınlık döngüsü sırasında veya kısırlaştırmadan sonra ortaya çıkabilir.

Köpeklerde Yalancı Gebelik Kaç Gün Sürer?

Köpeklerde yalancı gebelik vakalarının çoğu yaklaşık üç hafta içinde kendiliğinden düzelir. Daha ciddi durumlar için tedavi gerekebilir.

Büyüyen meme bezi, daha şişmiş göbek ve kahverengimsi renkte görünen bir akıntı gibi çeşitli işaretler bir köpeğin hamile olduğunu gösterir. Bu semptomlara rahimde yaşamı tehdit eden bir enfeksiyon olan pyometra neden olabilir. Köpeğinizin gerçekten hamile olup olmadığını belirlemenin en iyi yolu veterinerinizi görmektir.

Köpeklerde yalancı gebeliğin birçok olası nedeni vardır, ancak asıl neden vücudun doğal hormonal değişiklikleridir. Aslında, bu değişiklikler, bir köpek kızgınlık döngüsünde olmadığında bile meydana gelebilmektedir. Semptomların ciddiyetine bağlı olarak, bir veteriner köpeğe süreç boyunca yardımcı olması için ilaç önerebilir. Köpeğiniz aşırı davranışlar sergiliyorsa, ona sakinleştirici verilir.

Köpeklerde Yalancı Gebelik Nasıl Anlaşılır?

Köpeklerde yalancı hamileliğin birkaç belirtisi vardır. Bu belirtilerden bazıları vajinal akıntılar, şişen meme bezleri ve uyuşukluktur. Neyse ki, bu semptomların çoğu yaklaşık üç hafta sonra kendiliğinden geçer. Köpeklerde yalancı gebeliğin en yaygın belirtisi şişmiş meme bezleridir. Bu bezler süt ve berrak sıvı üretebilir.

Prolaktin hormonunu bloke etmek için, veteriner hekime danışarak köpeğinize ilaç verebilirsiniz. Ağır durumlarda hormonal dengesizliği sentetik hormonlarla tedavi etmeniz gerekebilir.

Bazı dişi köpekler yalancı gebelik döneminde daha endişeli ve huzursuz olurlar. Köpeklerde yalancı gebelik, hem sahibi hem de köpek için son derece stresli olabilir.

Köpeklerde Yalancı Gebelikte Süt Gelir mi?

Kısırlaştırılmamış dişi köpeklerin yüzde 75 kadarı bu durumun belirtilerini gösterecektir. Semptomlar köpekten köpeğe değişir ve genellikle hafiftir.

Köpeğinize ihtiyaç duyduğu yardımı alabilmeniz için yalancı hamilelik belirtilerini anlamak önemlidir. Bazı yalancı gebelik belirtileri arasında depresyon, uyuşukluk, huzursuzluk, saldırganlık, yuvalanma, artan susuzluk, kusma, ishal ve iştah artışı sayılabilir. Köpeğiniz bu belirtilerden herhangi birini gösteriyorsa, onu veterinere götürmek iyi bir fikirdir.  Bir veteriner, hamile olup olmadığını belirlemek için köpeğinizde fizik muayene ve kan tahlili yapacaktır. Köpeğinizin hamile olduğunu düşünürse, onu tedavi etmek için ilaçlar yazabilir.

Köpeklerde Yalancı Gebelik Nasıl Geçer?

Köpeklerde yalancı gebelik hem köpek için hem sahibi için can sıkıcı bir durumdur. Çoğu zaman, semptomlar oldukça hafiftir. Köpek sıkıntılı, endişeli ve rahatsız olabilir. Durum birkaç hafta içinde kendi kendine geçer. Ancak bu kadar sabretmeyecekseniz köpeğinizi veterinere götürün.

Ayrıca köpeğinizin annelik davranışına girmesini engellemeye çalışabilirsiniz. Örneğin, evcil hayvanınıza oynaması için bir oyuncak verebilir veya ilginç bir aktivite ile dikkatini dağıtabilirsiniz. Bunun sonucunda rutininde meydana gelen değişiklikler onu ​​sakinleştirir.

Onu kısırlaştırarak köpeğinizin yanlış hamilelikten kaçınmasına yardımcı olabilirsiniz. Bu acil bir çözüm olmasa da gelecekte yanlış gebelikleri önleyebilir.

Köpeklerde yalancı gebelik, kısırlaştırılmamış dişi köpeklerde görülen bir üreme bozukluğudur. Çoğu durumda, hafif, kısa ömürlü bir durumdur. Ancak birkaç vaka tehlikeli olabilir ve tıbbi müdahale gerektirebilir. Bir köpek yalancı hamilelik belirtilerinden herhangi birini gösteriyorsa, onu bir veteriner tarafından kontrol ettirmek önemlidir. Durum şiddetliyse, evcil hayvanınızın özel bir ilaca veya cerrahi prosedüre ihtiyacı olabilir.

Köpeklerde İstenmeyen Gebelik Nasıl Sonlandırılır?

İstenmeyen gebeliğin oluşmadan önce kısırlaştırma yapılarak önüne geçilebilir. Köpeklerde gebelik sonlandırma işlemi deksametazonun 0.2 mg/kg kilogram başına 0.2 mg verilmesi ile sonlandırılabilir. İlacın bazı yan etkileri olacaktır bunlar köpekte nefes nefese kalma, poliüri, polidipsi olarak gelişebilir [1].

Kaynak

İlginizi çekebilir: Küsen kedinin gönlü nasıl alınır?

Yorum yapın