Koronavirüs Kedi ve Köpeklerde Görülür Mü?

Photo of author
Written By patidestek

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur pulvinar ligula augue quis venenatis. 

2019 yılının sonunda ortaya çıkan ve dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs (COVID-19) ya da Türkçe adıyla “koronavirüs” şüphesiz merak konusu. Bu nedenle, koronavirüslerin kedi ve köpekleri enfekte edip edemeyeceği sorusu son zamanların en büyük gündemlerinden biridir.

COVID-19’un hızla yayılmasıyla birlikte bulaşmaya ilişkin endişeler de artıyor. Giderek daha fazla insan endişeleniyor ve şu soruyu soruyor. Hayvanlar, özellikle de evcil hayvanlar koronavirüs veya COVID-19 ile enfekte olabilir ve bunu bana veya diğer insanlara bulaştırabilir mi? Karantinaya girmek zorunda kalırsam köpeğime kim bakacak? Sokağa çıkma yasağım varsa, köpeğimi nasıl gezdirmeliyim? Kedimi serbest bırakmalı mıyım? Marketten evcil hayvan maması alırken veya veterineri ziyaret ederken nelere dikkat etmeliyim? Bilinen gerçeklere ve mevcut bilimsel verilere dayanarak, yayılan yanlış bilgileri düzeltiyor ve ortaya koyuyoruz.

Virüsler konusunda uzman olmayan kişiler tarafından yaratılan yanlış bilgiler, dünyanın her köşesinde yanlış bilgi ve yanılgılara yol açmış ve ne yazık ki kitlesel paniğe neden olmuştur. Ne yazık ki, koronavirüs hastalığının evcil hayvanlarda görülüp görülemeyeceği veya insanlara bulaşıp bulaşmayacağı konusundaki farkındalık eksikliği paniğe katkıda bulunmuştur.

Bu nedenle, koronavirüs ve evcil hayvanlar arasındaki bağlantıyı ayrıntılı olarak açıklamak ve evcil hayvan sahiplerini bilgilendirmek istedik. Bu içeriği okumak sorularınızı yanıtlayacak ve kedi veya köpeğinizin risk altında olup olmadığını öğrenmenize yardımcı olacak ve kendi sağlığınızla ilgili endişelerinizi giderecektir.

Koronavirüs nedir?

İlk olarak Çin’de patlak veren ve çok kısa bir süre içerisinde tüm dünyaya yayılan koronavirüs, ülkemizde de birçok kişiye bulaşmış ve ne yazık ki dünya genelinde çok ciddi bir durumla karşı karşıya olduğumuzun farkına varmamızı sağlamıştır. Peki nedir bu koronavirüs denen hastalık.

Çok hızlı bulaşan, kontrolü son derece zor olan ve ne yazık ki büyük kayıplara neden olan bu virüs, farklı hastalık türlerine neden olan farklı virüslerden oluşan bir virüs ailesi olarak tanımlanabilir. Orta Doğu solunum sendromu (MERS) ve ağır akut solunum sendromuna (SARS) neden olan çeşitli virüsler de koronavirüs ailesine aittir.

Bu virüsler tüm organizmaları aynı oranda etkilemez. Bunun nedeni elbette her organizmanın farklı bir bağışıklık direncine sahip olmasıdır. Bu nedenle, normalde insanlarda solunum yolu hastalıklarına neden olan koronavirüsler kedi ve köpeklerde farklı davranmakta ve diğer hayvanlar üzerinde çok farklı etkilere sahip olmaktadır.

İnsanların COVID-19 veya Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan yeni koronavirüs olarak adlandırılan bu virüse karşı bağışıklığı yoktur, bu nedenle hastalığa yakalanma olasılığı yüksektir. Kronik hastalığı olanları, yaşlıları ve bağışıklığı düşük kişileri etkileyen bu virüsün kedi ve köpeklerde tamamen farklı bir seyir izlediğini belirtmeliyiz.

Koronavirüs kedi ve köpeklerde görülüyor mu?

Evcil hayvanlarımızın sağlığı konusunda endişeliyiz, ancak koronavirüslerin kedi ve köpekler için insanlar için olduğu kadar ölümcül olabileceğinden emin değiliz. Elbette bu oldukça normaldir. Ancak, öncelikle sakin olmanızı ve virüsün hayvanlarda da insanlarda olduğu gibi aynı etkilere neden olmadığından emin olmanızı öneririz.

Koronavirüsler köpek ve kedilerde bulunsa da mutasyona uğramadıkları sürece ölümcül olmadıklarını belirtmek önemlidir. Aslında, neredeyse tüm kedi ve köpeklerin hayatlarında en az bir kez bu virüsün etkilerini yaşadığını da eklemek isteriz. Neyse ki papaya dostları genellikle bu virüsün neden olduğu hastalığın üstesinden gelir ve normal yaşamlarına devam edebilirler.

Öte yandan, daha önce de belirtildiği gibi, koronavirüs mutasyona uğradığında kedi ve köpeklerde potansiyel olarak ölümcül bir hastalığa neden olabilir: kedi taç virüsü veya kedi enfeksiyöz peritoniti olarak da bilinen FIP adlı mutasyona uğramış bir virüs maalesef çok ciddi bir hastalığa neden olur. Ne yazık ki, kedilerde çok ciddi hastalıklara neden olabilir.

Veterineriniz bu hastalığa karşı en iyi hareket tarzını belirleyebilecektir ve kedinizde olağandışı bir şey fark ederseniz derhal genel veterinerinize başvurmanızı öneririz. Benzer şekilde, köpeğinizde olağandışı bir şey fark ederseniz, durumla nasıl başa çıkacağınız konusunda tavsiye almak için veterinerinize danışmanız sizin yararınıza olacaktır.

Kedi ve köpeklerde koronavirüsün temas yoluyla bulaşabileceğini söylemeye gerek yok. Özellikle gruplar halinde yaşayan kedilerde yaygın olan bu virüs, genellikle virüsü taşıyan dışkının tüylere yapışması veya yalanması yoluyla vücuda alınır.

Bununla birlikte, koronavirüslerin kedi ve köpeklerin bağışıklık sistemini insanlarda olduğu gibi etkilemediğini tekrarlamak önemlidir. Ölümcül vakalara koronavirüsün mutasyonları neden olmuştur. Ancak bilimsel araştırmalar, koronavirüslerin %2 ila %10 oranında mutasyona uğrayarak FIP virüslerine dönüşebildiğini göstermiştir.

Koronavirüsler hayvanlardan insanlara bulaşabilir mi?

Koronavirüslerin kedi ve köpeklerde de bulunduğunu, ancak bir mutasyon meydana gelmediği sürece önemli bir risk oluşturmadığını açıkladıktan sonra, şimdi sıra evcil hayvanların virüsü insanlara bulaştırıp bulaştıramayacağını tartışmaya geldi.

Bu anlamda en güvenilir bilgi kaynaklarından biri olan Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) açıklaması bu konudaki sorularınızı gidermeye yetecektir.

Bu nedenle, DSÖ açıklamasına göre, kedi ve köpekler de dahil olmak üzere evcil hayvanların COVID-19 enfeksiyonu kaynağı olabileceğine dair şu anda bilimsel bir kanıt bulunmamaktadır. Bu nedenle, arkadaşınızın taşıdığı koronavirüsün sizde enfeksiyona neden olamayacağı sonucuna kolayca varabilirsiniz.

Bu bölümde, kedi ve köpek sahiplerini ilgilendiren bir başka soruyu yanıtlamaya çalışacağız. Koronavirüsler kediden köpeğe ve köpekten kediye bulaşabilir mi? Hayır. Koronavirüs kediden köpeğe ve köpekten kediye bulaşabilir.

Kedi koronavirüsleri köpeklere bulaşmaz ve köpek koronavirüsleri de kedilere bulaşmaz. Bu nedenle, evdeki yol arkadaşlarınızla mutlu ve güvenli bir şekilde yaşamaya devam etmenizin önünde hiçbir engel yoktur.

Köpekler için tehlikeli olan kanlı ishal hakkında daha fazla bilgiyi “Köpeklerde kanlı ishalin belirtileri ve tedavisi” bölümünde bulabilirsiniz.

Köpek ve kedilerde koronavirüsün önlenmesi

Evcil hayvanlarda koronavirüsün neden olduğu enfeksiyonların insanlardakinden farklı olduğunu daha önce görmüştünüz. Hijyen, kedi ya da köpeğinizi bu virüs grubundan korumanın en önemli yollarından biridir ve nispeten düşük bir ihtimal olsa da, mutasyona uğramadıkları sürece kolayca yenilebilirler.

Bu nedenle, köpek ve kedilerin tutulduğu ortamın temiz olması, düzenli aşılarının yapılması, stres kaynaklarının ortadan kaldırılması ve vitamin, mineral ve diğer besin maddeleri açısından zengin bir diyetle beslenmeleri sağlanarak önlenebilir. Temel olarak, köpeğinizin veya kedinizin bağışıklık sistemini güçlendirmeye odaklanmak sizin yararınıza olacaktır. Bu konuda en iyi rehber şüphesiz veteriner hekiminiz olacaktır.

Yorum yapın